Soorten webhosting: shared, dedicated en co-located

Mensen die op zoek zijn naar webhosting voor hun site komen al snel allerlei termen tegen die vaak nogal verwarrend kunnen overkomen. Vaak wordt op sites van webhosts niet duidelijk gemaakt wat er precies verstaan wordt onder een bepaald begrip.

Een groep van zulke termen die vaak verwarring veroorzaakt zijn de begrippen die gebruikt worden om soorten webhosting aan te duiden.

Er zijn drie hoofdsoorten te onderscheiden:

  • shared webhosting (of: ‘virtuele webhosting’)
  • dedicated webhosting
  • en co-located webhosting

Hieronder bekijken we deze begrippen nader en zie je wat precies de verschillen zijn tussen deze soorten webhosting.

Shared Webhosting (‘virtuele webhosting’)

Bij shared hosting worden meerdere domeinnamen en websites op één webserver gehost. Je huurt hier een stukje van de server waarop je vervolgens je website kunt plaatsen. Je kunt het vergelijken met een directory op een harddisk. Doordat je maar een klein stukje van de server huurt, is de prijs vrij laag. Shared hosting is hiermee de goedkoopste vorm van webhosting en daarom vaak een ideale optie voor particulieren en kleine bedrijven. De webhost is bij shared hosting verantwoordelijk voor het onderhoud aan de server.

Een nadeel van shared hosting is dat je de server met (vaak een heleboel) anderen deelt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan lastig worden wanneer de andere klanten storingen veroorzaken, bijvoorbeeld door slecht geschreven scripts, of wanneer de andere websites zoveel van de server vragen dat dit vertragingen of storingen voor jouw site veroorzaakt. Een goede webhost weet zulke problemen echter tot een minimum te beperken en zal snel ingrijpen wanneer een individuele site toch te veel van de server vraagt.

Dedicated Webhosting

Bij dedicated webhosting plaats je data op een webserver die eigendom is van het webhostingbedrijf. Het lijkt wel op shared hosting, maar het grootste verschil is dat je exclusief gebruikt maakt van de webserver en deze dus niet hoeft te delen met andere websites. Hierdoor is je site vaak een stuk sneller dan wanneer je gebruik maakt van shared hosting. Een dedicated server geeft je ook de mogelijkheid om vele domeinnamen en websites te hosten. Verder heb je meestal meer contrôle over de serverinstellingen en de geinstalleerde software.

Dedicated hosting is vaak een goede oplossing voor drukbezochte websites die de shared hostingpakketten zijn ontgroeid en toe zijn aan een eigen server. Natuurlijk is dedicated webhosting al met al wel een stuk prijziger dan shared hosting.

Co-located Webhosting

Bij co-located webhosting koop je eerst zelf een server. Deze server wordt vervolgens in het netwerk van de webhost geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van de internetverbindingen en de andere faciliteiten van de webhost. Denk bij dit laatste aan camerabewaking van de servers, backup-systemen bij stroomstoringen, brandmelders/brandblussers, etcetera. Meestal zijn er ook 24 uur per dag mensen aanwezig die eventuele storingen kunnen verhelpen.

Co-located hosting is vooral weggelegd voor de wat grotere bedrijven. Voor particulieren en bedrijven uit het MKB is de aanvankelijke investering in de server vaak te hoog en men heeft vaak al voldoende aan een shared hostingpakket voor hun websites.

Tot Slot

In dit artikel hebben we de grootste verschillen gezien tussen de drie hoofdsoorten webhosting: shared, dedicated en co-located. Wat het meest geschikte type hosting is voor een bepaalde situatie is niet eenvoudig aan te geven.

Het hangt in de eerste plaats af van de website: hoeveel bezoekers trekt deze?, hoeveel dataverkeer wordt er gegenereerd?. Dat zijn de belangrijkste vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Als je een goede indicatie hebt van de antwoorden op deze vragen dan kun je gaan kijken welke soort hosting in aanmerking komt. Natuurlijk speelt daarbij het budget dat je voor de hosting vrij kunt maken ook een belangrijke rol.

Soorten webhosting: shared, dedicated en co-located