Hoe moet ik een .nl-domeinnaam verhuizen?

Als je een website wilt onderbrengen bij een andere webhost dan je huidige hostingprovider dan moet je natuurlijk de site zelf overzetten van de oude host naar de nieuwe webhost. Daarnaast wil je meestal ook de domeinnaam verhuizen naar de nieuwe webhost. Op deze pagina beschrijven we hoe dit in zijn werk gaat voor een domeinnaam met de .nl-extensie.

Token voor de domeinnaam opvragen bij de oude webhost

De eerste stap voor het verhuizen van een .nl-domeinnaam is het opvragen van de token (ook wel auth-code of verhuiscode genoemd) bij de partij waar de domeinnaam nu geregistreerd staat. Het token is een willekeurige reeks tekens van twaalf karakters die bestaat uit letters (kleine letters en hoofdletters) en cijfers. Dit token is gekoppeld aan de domeinnaam bij de host.

De webhost is verplicht om je dit token te verstrekken binnen vijf dagen nadat je deze opgevraagd hebt. De procedure voor het opvragen van het token verschilt van host tot host. Bij sommigen kun je het token opvragen in het controle paneel van de webhost, bij anderen moet je de support mailen en vragen om het token. Kijk bij de veelgestelde vragen op de site van je host, waarschijnlijk staat daar hoe dit bij jouw webhost geregeld is. Neem anders contact op met de klantenservice van je webhost en vraag om het token voor de domeinnaam.

De .nl-domeinnaam verhuizen naar de nieuwe webhost

Als je het token van de .nl-domeinnaam in bezit hebt dan kun je nu het domein verhuizen naar de nieuwe webhost. Je gaat naar de site van de nieuwe host en je geeft de nieuwe host de opdracht om je domeinnaam te verhuizen. Je vult gewoon je domeinnaam in tijdens het bestelproces van een nieuw webhostingpakket, of van enkel de domeinnaam als je het hostingpakket al besteld hebt. In het bestelproces wordt je verzocht om het token (of de auth code / verhuiscode) in te vullen dat je van je vorige host gekregen hebt. Check ook hier de veelgestelde vragen op de site van de nieuwe host als er iets onduidelijk is in de verhuisprocedure.

Als het token is ingevuld en verzonden dan kan de verhuizing van de .nl-domeinnaam afgehandeld worden door de nieuwe webhost. Doorgaans gaat dit binnen één werkdag, maar het blijft afhankelijk van de host in kwestie. Als de domeinnaam verhuisd is dan stuurt de SIDN een e-mail met een bevestiging van de verhuizing naar de administratief contactpersoon zoals deze in het domeinregister van de SIDN vermeld staat. Ook de oude en de nieuwe host worden op de hoogte gesteld van de verhuizing van het domein.

Een .nl-domeinnaam verhuizen naar een nieuwe host