Kiezen voor Linux/Unix of Windows webhosting?

Bij het kiezen van een webhost, speelt ook het besturingssysteem dat de webhost gebruikt op haar webservers een rol. De twee belangrijkste besturingssystemen (of Operating Systems, OS) zijn:

  • Linux/Unix
  • en Windows

Hieronder bekijken we deze Operating Systems nader en lees je wat de beste keuze is in welke situatie.

Linux/Unix

Een Linux/Unix server is over het algemeen sneller, efficiënter en goedkoper dan een Windows 2000 of XP server. Het grootste voordeel is ongetwijfeld de prijs. Linux/Unix is namelijk Open Source en dus gratis. Hierdoor kunnen webhosts de prijzen van Linux/Unix webhosting laag houden.

Voor de meeste mensen die op zoek zijn naar een hostingpakket zal een Linux/Unix server de beste keuze zijn. Met PHP, MySQL en Perl is een heleboel mogelijk en daarom is het vaak niet nodig om voor een Windows 2000 of XP server te kiezen.

Windows 2000/XP

Een Windows server biedt meer geavanceerde opties dan een Linux/Unix server. Vooral waar het online database applicaties betreft, kiest men vaak voor een Windows server.

Als je ASP of ColdFusion wilt gaan gebruiken, is een Windows server waarschijnlijk de beste keuze. Er zijn wel mogelijkheden om ASP en ColdFusion op een Linux server te gebruiken door middel van speciale software, maar een Windows server is daar eigenlijk beter geschikt voor.

Conclusie

Voor de meeste mensen zal een Linux/Unix server de beste keuze zijn. Naast het feit dat Linux hosting normaal gesproken een stuk goedkoper is dan Windows hosting, biedt Linux/Unix voor de meeste mensen voldoende mogelijkheden.

Voor websites die gebruik gaan maken van dingen als: ASP, Microsoft Access databases, ColdFusion, Visual Basic scripts of Windows Media, kun je waarschijnlijk het beste voor een Windows server kiezen.

Kiezen voor Linux, Unix of Windows webhosting?