DNS propagatie: over hoe en wanneer een domeinnaam actief wordt

Voordat ik begin over DNS propagatie is het verstandig om eerst te kijken hoe het domeinnaamsysteem in grote lijnen werkt.

Over DNS

De letters DNS staan voor Domain Name System of Domain Name Service. Wanneer iemand een domeinnaam intypt in de adresbalk van de browser dan wordt die naam, bijvoorbeeld www.jouwsite.nl, omgezet in nummers en dan wordt je browser doorgestuurd naar de juiste site met behulp van die nummers. Die nummers worden IP-nummers genoemd.

Deze omzetting van domeinnamen in IP-nummers gebeurt door nameservers. Deze nameservers worden beheerd door domeinregistanten. Dus ook bij het bedrijf waarbij jij je domeinnaam hebt geregistreerd.

Voor iedere domeinnaam is er maar één nameserver die de DNS-gegevens mag beheren. Die nameserver wordt daarom authorative (authoratief) genoemd.

Als je een site wilt bezoeken en je de domeinnaam hebt ingetypt dan wordt een opdracht door je browser doorgestuurd naar je ISP. In deze opdracht wordt de nameserver van je ISP gevraagd om de domeinnaam om te zetten in het juiste IP-nummer.

De ISP kijkt hiervoor eerst in haar eigen “cache”. Dit is een kopie van de gegevens in de authoratieve nameserver. Als de domeinnaam gevonden wordt in de cache dan stuurt de ISP het corresponderende IP-nummer terug naar de browser. Dit IP-adres is niet-authoratief, aangezien de ISP niet zelf de DNS beheert. Door zoveel mogelijk gegevens in de cache op te nemen kan de ISP tijd besparen en internetters zo snel mogelijk doorsturen naar het juiste IP-adres.

Als de gegevens niet in de cache te vinden zijn dan stuurt de ISP een verzoek naar de nameserver voor de domeinnaam. Dan weet de ISP alsnog het authoratieve IP-adres. Als de nameserver voor de domeinnaam niet bekend is, bijvoorbeeld omdat het een nieuw domein betreft, dan wordt ook nog bij één van de internationale root nameservers geïnformeerd.

DNS propagatie

Als je een nieuwe domeinnaam registreert dan zal je domeinnaamregistrant (vaak is dat ook je webhost) de domeinnaam met het corresponderende IP-nummer opnemen in haar eigen nameserver.

Vervolgens zal de instantie die de .nl-domeinnamen beheert, de SIDN, de gewijzigde gegevens van deze nameserver opslaan. Zij bezoekt hiervoor alle nameservers van de bij haar aangesloten domeinnaamregistranten. Deze bezoeken van de SIDN vinden iedere ochtend op werkdagen plaats.

Tenslotte zullen alle ISP’s de gegevens bij de SIDN moeten opvragen en verwerken in hun eigen cache. Het hangt van de ISP af wanneer zo’n DNS-update (DNS propagation of propagatie) plaatsvindt. Sommige ISP’s werken hun cache elke dag bij, anderen doen dit slechts eenmaal per week. Zo kan het dus zijn dat iemand die via Zonnet inbelt al wel een domeinnaam kan bereiken, terwijl iemand die bij Chello inbelt dat nog niet kan. Het zal in ieder geval minimaal een paar dagen duren voor je een nieuw geregistreerde domeinnaam kunt bereiken.

Kleine wijzigingen in de DNS-gegevens zullen eerder zichtbaar zijn voor internetters. Bij een verhuizing van een domeinnaam naar een andere server bij dezelfde host hoeven de gegevens bij de SIDN niet gewijzigd te worden. Alleen de nameserver van de host hoeft in zo’n geval aangepast te worden.

Bij een grote wijziging, bijvoorbeeld een verhuizing van een domeinnaam, zal het weer langer duren voordat alle internetters je site kunnen bereiken. Dit komt doordat hiervoor de gegevens van de SIDN weer aangepast moeten worden, aangezien de domeingegevens naar een andere nameserver bij een andere host zullen verhuizen.

DNS propagatie: wanneer een domeinnaam actief wordt