Tips voor het vinden van betrouwbare webhosting

Voor iedere online dienst die wordt aangeboden geldt: er zijn goede aanbieders en slechte aanbieders. Op het gebied van webhosting is dat niet anders. Wat zijn nou zaken waar je op moet letten bij het vinden van betrouwbare webhosting? In dit artikel geven we je een aantal tips die je kunnen helpen bij het vinden van een betrouwbare webhost.

De eerste indruk

Als je op de site van een webhost bent gekomen dan is de eerste indruk die je krijgt bij het bekijken van de site van belang. Ziet de site er professioneel uit? Worden de aangeboden webhostingpakketten duidelijk omschreven? Zijn er vragen die bij je opkomen bij het bekijken van het aanbod van de webhost? Zo ja: bekijk de veelgestelde vragen / FAQ’s op de site en de documentatie. Is hier een duidelijk antwoord te vinden op je vragen?

Een professionele, duidelijke website is erg belangrijk voor een webhost, want de site is het uithangbord van het bedrijf. Komt de site amateuristisch over dan is dit een eerste teken dat je mogelijk beter af bent bij een andere webhostingprovider.

Bedrijfsgegevens van de webhost

Een betrouwbare webhost moet voldoen aan een aantal eisen:

  • Er moet duidelijke contactinformatie (naam- en adresgegevens) op de site te vinden zijn. Een webhost dient ook telefonisch bereikbaar te zijn.
  • De webhost moet beschikken over een inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer.
  • De webhost staat ingeschreven bij de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland)

Waar staan de servers?

Een webhost die haar servers in Nederland heeft staan heeft meestal de voorkeur boven een host die haar servers in de VS heeft staan. Als je site op Nederlanders gericht is dan is het praktischer dat de server waar je site op staat zich ook in Nederland bevindt. Dat komt de snelheid van de site ten goede.

Informatie over de locatie van de servers (ook het datacentrum dat gebruikt wordt) staat bij een goede webhost vaak gewoon op de site.

Voorwaarden en kleine letters

Lees altijd de voorwaarden van de webhost door voordat je een webhostingpakket aanschaft! Je moet precies weten wat er aangeboden wordt door de host en wat je eigen plichten zijn.

Eén punt waar erg veel klanten tegenaan lopen bij hun webhost is onduidelijkheid over de hoeveelheid dataverkeer die bij het pakket zit. Je moet zelf vantevoren inschatten hoeveel dataverkeer je site ongeveer zal verbruiken. Voor nieuwe sites zal het vaak moeilijk zijn om in te schatten wat het verbruik zal zijn over een aantal maanden, maar als je een bestaande site gaat verhuizen naar een nieuwe host dan moet je weten hoeveel dataverkeer je site de laatste tijd maandelijks heeft gegenereerd.

Neem geen genoegen met een webhost die zegt dat het dataverkeer onbeperkt is, want onbeperkt dataverkeer bestaat niet. Als de webhost het heeft over een “fair use policy” dan is dat ook niet voldoende informatie. Je moet precies weten hoeveel gigabyte dataverkeer je per maand mag genereren met je site. Als je een dienst afneemt en akkoord gaat met de voorwaarden, dan moet het helemaal duidelijk zijn wat je krijgt. Alleen zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Verder moet het bij de webhost makkelijk zijn om over te stappen op een uitgebreider pakket met meer dataverkeer en/of webruimte. Kijk na hoe dit geregeld is. Dit hoort op de site van de host te staan.

Ervaringen van anderen

Een voordeel van internetdiensten voor de consument is dat wanneer een bedrijf zijn werk niet goed doet, dit in no-time op websites gemeld wordt door ontevreden klanten. De ervaringen van anderen met een bedrijf zijn dan ook een goed hulpmiddel voor het vinden van betrouwbare webhosting.

Voor het lezen van ervaringen van klanten kun je onder meer terecht bij:

Stel vragen aan de webhost

Tot slot wil ik alleen nog als tip meegeven dat je gewoon even moet e-mailen of bellen naar de webhost als er zaken onduidelijk zijn over het hostingpakket, de voorwaarden of wat dan ook. Zo krijg je niet alleen antwoord op je vragen, maar kom je bovendien te weten hoe snel de support reageert en of de support ook klantvriendelijk is.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het vinden van betrouwbare webhosting voor je (nieuwe) website.

Betrouwbare webhosting: vind een goed hostingpakket