Webhosting: Gratis of betaalde webhosting?

Als je hosting voor je website zoekt dan moet je een beslissing nemen: kies je voor gratis of betaalde webhosting? Het juiste antwoord op deze vraag verschilt van geval tot geval. Soms kun je al het nodige vinden bij een gratis webhost, maar voor sommige sites zul je een betaald pakket moeten aanschaffen. In dit artikel lees je welke factoren van belang zijn voor het maken van een goede keuze.

De Nadelen van Gratis Webhosting

Praktisch iedereen die zich bezighoudt met het maken van websites is begonnen met het hosten van zijn site bij een gratis provider. Dat is ook verstandig. Je kunt zo eerst een beetje experimenteren en het een en ander leren over webontwerp. Vroeger (het jaar 2000 en daarvoor) kon je vaak ook nog een behoorlijk goed pakket krijgen bij een gratis host. Dit waren de tijden van de ongelimiteerde, reclame-vrije, gratis providers. Die tijden zijn nu voorbij. Met de dotcom-crisis kwam ook een einde aan het weggeven van dergelijke pakketten. Wie de laatste tijd gebruik heeft gemaakt van een gratis webhost die weet dat er nogal wat nadelen aan zo’n host kleven:

1. Reclame
Een vaak gehoorde klacht over gratis webhosts is de reclame die er op je pagina’s geplaatst wordt. Vaak staan er banners, maar sommige hosts gaan nog verder door pop-ups, pop-unders of ad-frames te plaatsen. De reclame is beslist niet fraai, maar het is wel de enige manier waarop deze hosts kunnen blijven voortbestaan.

In ieder geval een factor die irritatie kan oproepen bij bezoekers en het laat zien dat je niet de volledige contrôle over de inrichting van je pagina’s hebt.

2. Beperkingen in de hoeveelheid Dataverkeer
De meest recente ontwikkeling onder gratis webhosts is het beperken van het dataverkeer dat een individuele site mag gebruiken. Sommige hosts leggen die limiet al op 500 MB per maand. Dit lijkt redelijk veel en voor veel persoonlijke sites is het ook zat. Heb je echter een populaire site of een site met zaken die betrekkelijk veel dataverkeer kosten, zoals: Flash filmpjes, animaties of downloads dan kom je al snel boven die 500 MB uit. Meestal is het gevolg dat de site tijdelijk wordt afgesloten door de webhost.

3. Beperkte Webruimte
De meeste gratis webhosts bieden een beperkt aantal megabytes aan gratis webruimte. Meestal krijg je tussen de 5 en de 10 MB. Als je site begint te groeien dan kan dit een probleem worden. Helemaal als je extra’s wilt aanbieden aan je bezoekers, zoals bijvoorbeeld een paar downloads.

4. Beperkingen in de (programmeer)talen die je kunt gebruiken
Bij een hoop providers die gratis hosting aanbieden mag je alleen HTML, JavaScript en CSS bestanden plaatsen. Wil je met iets ingewikkelders aan de slag, zoals: PHP, ASP of MySql dan zijn er nauwelijks gratis hosts te vinden die dit aanbieden.

5. Andere diensten die ontbreken
Er zijn nog een hoop andere extra’s die je nauwelijks zult tegenkomen bij een gratis host, bijvoorbeeld: pop3 e-mailaccounts, een goede helpdesk en toegang tot Telnet, SSH, error- en logfiles.

6. Lage Snelheid en Storingen
Veel sites die gehost worden bij een gratis webhost hebben regelmatig last van grote storingen waardoor de site urenlang, soms zelfs dagenlang, onbereikbaar is voor bezoekers. Verder is de snelheid van de site meestal laag vanwege overbelasting van de servers.

6. Een lange URL
De pagina’s die je bij een gratis host hebt ondergebracht, hebben meestal een vrij lange URL, zoals: http://members.hostnaam.com/gebruikersnaam/bestand.html. Het grootste nadeel van zo’n URL is dat hij nauwelijks te onthouden is voor bezoekers. Een eigen domeinnaam als: http://www.domeinnaam.nl/ is veel makkelijker te onthouden en hierdoor heb je een grotere kans dat een bezoeker nog eens komt kijken. Natuurlijk maakt een eigen domeinnaam ook een veel professionelere indruk.

Conclusie

In de meeste gevallen zal een betaalde webhost veel betere prestaties leveren dan een gratis host. Beginnende webmasters en mensen die een kleine, persoonlijke site willen maken, kunnen vaak nog prima uit de voeten met een gratis pakket. Maar een grote site met veel dataverkeer is bijna gedwongen om een betaald pakket te nemen. Ook websites van bedrijven of sites die zich bezighouden met e-commerce of webdiensten zullen het beste af zijn met een betaald pakket, omdat zij een professionele uitstraling moeten hebben.

Dat is eigenlijk niet mogelijk als de site bij een gratis webhost is ondergebracht. Kortom, bij de keuze tussen gratis of betaalde webhosting kies je voor een betaalde webhost wanneer kwaliteit van de hostingdienst en een professionele uitstraling van je website belangrijk voor je zijn.

Gerelateerde artikelen:

Gratis of betaalde webhosting? Hulp bij je keuze