Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?

Iemand die op zoek is naar een geschikt webhostingpakket krijgt bij het vergelijken van pakketten van verschillende webhosts al snel te maken met de vraag ‘Hoeveel dataverkeer heb ik eigenlijk nodig?’. In dit artikel ga ik proberen wat aanwijzingen te geven om daarmee de juiste keuze te maken op dit punt.

Het kiezen van een pakket met de juiste datalimiet is erg belangrijk. Als je een pakket kiest dat te weinig dataverkeer heeft voor je website dan krijg je achteraf te maken met hogere kosten voor het extra verbruikte dataverkeer. Sommige webhosts gaan soms zelfs over tot tijdelijke afsluiting van de website.

Kies je aan de andere kant echter voor een pakket met veel meer dataverkeer dan je site blijkt te verbruiken dan betaal je voor dataverkeer dat je niet verbruikt. Dat is dan natuurlijk ook geen voordelige keuze.

Verschillende situaties, verschillende datalimieten

Het is onmogelijk te zeggen hoeveel dataverkeer een bepaalde website nodig heeft zonder heel goed naar de site te kijken waarover het gaat. Het dataverkeer dat je nodig hebt, wordt eigenlijk bepaald door twee factoren:

  1. De inhoud van je website (HTML, plaatjes, filmpjes, etcetera)
  2. Het aantal bezoekers van je site

Laten we nu een paar situaties bekijken waarin je je kunt bevinden bij het kiezen van een webhostingpakket.

– Bestaande site bij een gratis webhost
Als je al een site bij een gratis webhost hebt staan dan kun je al kijken hoe groot de bestanden zijn van je site. Denk daarbij aan de .html-pagina’s, de plaatjes, maar vooral ook aan eventuele filmpjes en andere downloads die je hier aanbiedt. Door een teller op je site te plaatsen kun je verder een goed idee krijgen van het aantal mensen dat je site bezoekt en hoeveel pagina’s zij samen bekijken.

Als je een idee hebt hoeveel bezoekers de site krijgt en hoeveel pagina’s er bekeken worden (kijk ook naar de populariteit van individuele pagina’s met grote downloads!) dan kun je een ruwe schatting maken van het benodigde dataverkeer. Vermenigvuldig het aantal pageviews (het aantal bekeken pagina’s) met de gemiddelde grootte in kilobytes van een pagina van je site.

Je moet dan wel even weten dat 1 megabyte (MB) gelijk is aan 1024 kilobyte (KB) en 1 gigabyte (GB) gelijk is aan 1024 megabyte. Bij het schatten kun je voor het gemak ook afronden op 1000 om een idee te krijgen van wat je nodig hebt.

Hierboven stipte ik al even aan dat het erg belangrijk is om te kijken naar de individuele bestanden die je aanbiedt aan je bezoekers. Filmpjes en mooie foto’s zijn vaak leuk, maar verbruiken veel dataverkeer. Bijvoorbeeld: toon je op een site een filmpje van drie megabyte en wordt deze duizend keer bekeken dan heb je al een krappe drie gigabyte aan data verbruikt! Dit is al de maandelijkse limiet van veel gemiddelde webhostingpakketten!

– Een nieuw op te richten site
Als je al wel weet dat je een nieuwe site gaat beginnen, maar je hebt nog niets online staan dan wordt het lastig om vantevoren goed in te schatten wat je nodig hebt. Kijk vooral eerst naar de dingen die je zelf in de hand hebt. Dus: wordt het een site met veel grafisch materiaal (plaatjes, filmpjes) of bestaat de site vrijwel volledig uit platte tekst? In het tweede geval kun je er vanuit gaan dat je met een gemiddeld webhostingpakket van zo’n 3-5 gigabyte per maand wel een paar duizend bezoekers per dag kunt hebben voordat je aan de datalimiet zit.

Wordt het een ‘grafische zware’ site dan kun je wellicht beter kiezen voor een wat ruimere datalimiet. Een goede inschatting is natuurlijk weer helemaal afhankelijk van de te verwachten bezoekersaantallen. Heb je een site voor een beperkte doelgroep (vereniging, familie) of een site over een onderwerp waar relatief weinig mensen in geïnteresseerd zijn dan kun je waarschijnlijk volstaan met een hele lage datalimiet van 0.5-2 gigabyte per maand.

Kun je aan de andere kant verwachten dat je site populair gaat worden onder internetters op basis van eerdere ervaringen die je hebt opgedaan dan is het beter om hier rekening mee te houden bij de keuze van je webhostingpakket door voor een wat hogere datalimiet te kiezen.

Overige punten

Het is zeer verstandig om vantevoren te informeren bij je webhost naar de tarieven die gelden voor overschrijding van de maandelijkse datalimiet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan aan het eind van de maand. Vaak wordt dit tarief al vermeld op de site van de webhost. Bedenk hierbij dat onbeperkt dataverkeer niet bestaat! Kijk ook of het mogelijk is om tussentijds extra dataverkeer toe te voegen aan een pakket of om over te stappen naar een pakket met een hogere datalimiet. Het kan zelfs gebeuren dat je op een gegeven moment naar een andere host moet verhuizen die wel de datalimiet kan bieden voor de prijs die je zoekt.

Als een pakket hebt aangeschaft en je hebt je site online staan, houdt dan altijd goed het verbruikte dataverkeer in de gaten. Meestal heb je via je webhost wel toegang tot een control panel waarin je kan zien hoeveel data je site die maand al verbruikt heeft. Zo heb je een goed idee hoe het ermee staat en kun je maatregelen nemen als je de limiet dreigt te overschrijden. Wat je zoal kunt doen om het dataverkeer te beperken bespreek ik in een volgend artikel op Webhosting Info.

Gerelateerde artikelen:

Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?