Domeinnaamleed voorkomen

Als je het internetnieuws een beetje in de gaten houdt dan zul je regelmatig berichten tegenkomen over gekaapte domeinnamen. Het overkomt de beste families. Van premier Balkenende tot de Oranjes. Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om domeinnaamleed te voorkomen. Deze punten behandelen we in dit artikel.

Voordat je een domeinnaam registreert

De belangrijkste periode waarin je domeinnaamleed kunt voorkomen is de tijd voordat je de domeinnaam registreert. Het is van het grootste belang om dan al na te gaan denken over domeinnaamkapingen. Door domeinnamen preventief te registreren, voorkom je dat een domeinnaamkaper er later mee aan de haal gaat.

Variaties op de domeinnaam

Als je een bepaalde domeinnaam op het oog hebt dan is het verstandig om na te gaan welke variaties op die domeinnaam interessant zouden kunnen zijn voor domeinnaamkapers.

Denk daarbij aan de enkelvouds- of meervoudsvorm van de domeinnaam en aan domeinnamen met streepjes (dashes -) tussen de woorden in de naam. Voor woorden die vaak fout gespeld worden kun je ook uit voorzorg de fout gespelde domeinnamen registreren. Dit alles lijkt misschien overdreven, maar bedenk wel dat een .nl-domeinnaam maar erg weinig kost. Zeker voor bedrijven en merknaamhouders is het een kleine moeite om ook de belangrijkste variaties op de door hen beoogde domeinnaam vast te leggen. Een juridische procedure om een domeinnaam terug te krijgen van een domeinkaper zal vele malen duurder zijn.

Andere extensies

Naast het registreren van variaties op de domeinnaam is het ook belangrijk om naar verschillende extensies te kijken. Kijk bijvoorbeeld of het verstandig is om naast het .nl-domein ook de .com-domeinnaam te registreren. .com is hierbij de belangrijkste extensie. Daarnaast zijn .be (België), .net en .org wellicht interessant.

Gegevens vastleggen

Zorg ervoor dat je precies weet wanneer je domeinnamen aflopen, zodat je ze op tijd kunt verlengen bij je domeinnaamregistrant. De meeste domeinnaamregistranten zullen zelf contact met je opnemen, maar vertrouw daar niet blind op. Zorg er ook voor dat je weet wie je moet contacteren in verband met de verlenging van de domeinnaam.

Nadat je de domeinnaam geregistreerd hebt

Het is cruciaal dat je ervoor zorgt dat de contactinformatie die je hebt opgegeven bij de registratie van je domeinnaam klopt. Geef wijzigingen in deze informatie altijd zo spoedig mogelijk door.

Denk daarbij aan je naam- en adresgegevens, maar zeker ook aan je e-mailadres! Bij sommige registranten is het zo dat je een e-mail toegestuurd krijgt als een domeinnaam bijna afloopt. Je moet dan de domeinnaam verlengen om er gebruik van te kunnen blijven maken. Ontvang je die e-mail niet doordat je e-mailadres dat in de contactgegevens vermeld staat niet (meer) bestaat of niet klopt dan loop je het gevaar dat de domeinnaam ongemerkt afloopt en een domeinnaamkaper er snel mee vandoor gaat. Er zijn zelfs speciale diensten die kapers waarschuwen op het moment dat een door hen gewenste domeinnaam expireert.

Het is in het verleden vaak gebeurd dat een succesvolle site haar domeinnaam kwijt raakte door onoplettendheid van de domeinnaamhouder op dit punt. Vaak zit er dan niets anders op dan een nieuwe domeinnaam te bedenken en registreren en daarmee verder te gaan. Je kunt je voorstellen dat dit een grote daling in de bezoekersaantallen zal opleveren. Dit is dan ook het meest rampzalige scenario.

Tot slot

Door de stappen te volgen die in dit artikel genoemd zijn, kun je het risico op domeinnaamkapingen flink beperken. Het is meestal onachtzaamheid van de domeinnaamhouder die een domeinnaamkaping mogelijk maakt. Het is een kwestie van professionaliteit om even de moeite te nemen om over domeinnaamkapingen na te denken voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Domeinnaamleed: voorkom domeinnaamkapingen