Onbeperkt dataverkeer bestaat niet!
Vele Nederlandse webhosts zeggen dat ze onbeperkt dataverkeer aanbieden bij hun webhostingpakketten. Meestal blijkt dit echter helemaal niet te kloppen. Webhostingbedrijven moeten namelijk ook het totaal aan dataverkeer dat verbruikt wordt door haar klanten inkopen. Dat inkopen kost natuurlijk geld en daarom zullen de extra kosten doorberekend moeten worden aan de klanten: de mensen met een webhostingaccount.
Het is natuurlijk mogelijk dat een bepaalde webhost een tijdje een hele hoop dataverkeer aan een individuele gebruiker kan leveren zonder extra kosten. Dat kan bijvoorbeeld als de webhost relatief weinig klanten heeft, of een hoop klanten heeft die maar erg weinig dataverkeer genereren. Maar als het aantal klanten begint te stijgen of als de klanten steeds meer dataverkeer gaan verbruiken, dan zal de webhost zelf extra dataverkeer moeten inkopen en zal het de kosten moeten doorberekenen aan de klanten die verantwoordelijk zijn voor het grootste verbruik.
Het is daarom heel belangrijk voor mensen die een webhostingpakket willen gaan kopen om kritisch te kijken naar die webhosts die claimen "onbeperkt" of "ongelimiteerd" dataverkeer aan te bieden. Als je al besluit om met zo’n webhost in zee te gaan dan doe je er goed aan om precies uit te vinden hoeveel "onbeperkt" nou eigenlijk is. Vaak is dit soort informatie terug te vinden in de kleine letters op de website van de webhost.
Als dit niet op de site te vinden is, neem dan contact op met het bedrijf en probeer uit te vinden hoeveel gigabyte aan dataverkeer per maand je site mag verbruiken. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan zoals: een website die tijdelijk wordt afgesloten of een hoge rekening in je brievenbus.
In de voorwaarden van een webhost kom je vaak de term fair use policy of acceptable use policy tegen. Wat deze term precies inhoudt bespreken we hieronder.
Fair Use Policy
In een "fair use policy" van een webhost staat meestal nader beschreven hoeveel dataverkeer je site mag verbruiken. Soms staat er zoiets als:
"Fair use: het redelijke gebruik door de klant van dataverkeer, diskruimte en/of belasting van het systeem. Bij overschrijding van het redelijk gebruik kan de site van de klant tijdelijk worden afgesloten en dient de klant over te stappen naar een duurder pakket."
Zo’n omschrijving is nog steeds veel te vaag. Je hebt nog steeds geen idee hoeveel dataverkeer je mag verbruiken. Neem in zo’n geval contact op met de webhost en vraag hoeveel gigabytes per maand je site mag verbruiken. Als men geen duidelijk antwoord kan geven op deze vraag dan is het verstandiger om uit te kijken naar een andere webhost die duidelijker is op dit punt.
De kosten van extra dataverkeer
Tot slot nog iets over de kosten van extra dataverkeer. Het is een goed idee om bij de webhost waarbij je een pakket wilt bestellen eens te kijken naar de kosten van extra dataverkeer. Je kunt het beste eerst berekenen hoeveel dataverkeer je huidige site ongeveer zal gaan verbruiken en dan proberen te schatten hoeveel je site in de (nabije) toekomst nodig zal hebben. Kijk hoeveel bezoekers je kunt hebben met je huidige limiet aan dataverkeer en of je op termijn boven dat aantal bezoekers uit gaat komen.
Webhosts gaan verschillend om met klanten die boven hun limiet aan dataverkeer uitkomen. Sommigen verplichten je om een duurder pakket (met een hogere limiet) aan te schaffen, sommigen sluiten je site af voor de rest van de maand, anderen sturen je zelfs automatisch een hogere rekening. Kijk dus goed in de voorwaarden van je webhost hoe dit bij jou geregeld is en reken na hoeveel je extra moet betalen als je meer dataverkeer gebruikt dan je huidige limiet. Ook de kosten voor het extra dataverkeer zijn dus belangrijk om in het oog te houden bij het kiezen van een (nieuwe) webhost.
Gerelateerde artikelen: