Een goede domeinnaam kiezen

Particulieren en bedrijven besteden vaak veel aandacht aan allerlei onderdelen van hun website: het design, de promotie van de site en natuurlijk de inhoud. Eén aspect dat vaak onvoldoende aandacht krijgt is de keuze van de domeinnaam.

Het kiezen van een goede domeinnaam is belangrijk. Ga voor jezelf maar na hoe je namen van bepaalde sites onthoudt. Als je bijvoorbeeld een boek wilt bestellen zullen de meeste internetters in Nederland onmiddelijk aan Bol.com denken. Natuurlijk, dit bedrijf heeft veel reclame gemaakt en wordt ook daarom makkelijk gevonden, maar ook de makkelijk te onthouden domeinnaam is belangrijk. Een domeinnaam moet dus makkelijk te onthouden zijn.

Met het gegeven dat een domeinnaam makkelijk te onthouden moet zijn, kom je nog niet erg ver. Wanneer is een naam makkelijk te onthouden? Welke criteria gelden hier? In dit artikel bespreek ik er vijf:

  1. Een goede extensie
  2. Een korte naam
  3. Makkelijk te spellen
  4. Een beschrijvende naam
  5. Trefwoorden in de naam

Een goede extensie

De hoofdregel die ik zou willen geven voor het kiezen van een extensie voor je domeinnaam is: richt je site zich exclusief op de Nederlandse internetter? Kies dan voor een .nl-domein. Richt je site zich op een internationaal publiek? Kies dan voor een .com-domeinnaam. Ik zal hieronder kort uiteenzetten waarom ik tot deze hoofdregel kom.

Als je site zich voornamelijk op een Nederlandse doelgroep richt dan ligt het voor de hand om een .nl-domein te registreren. Internetters zullen bij het zoeken van informatie of producten eerder geneigd zijn een .nl-domein te bezoeken dan een .com, of een domeinnaam met een andere extensie. Stel je hebt een website waar je mobiele telefoons verkoopt. Een redelijk aantal mensen dat op zoek is naar een nieuwe mobiele
telefoon zal de URL ‘mobieletelefoon.nl’ rechtstreeks in de adresbalk van de browser typen. Men zal veel minder geneigd zijn om de .com-variant te proberen.

Het kan overigens een goed idee zijn om naast de .nl-domeinnaam ook de .com-variant te registreren. Als je dat niet doet, loop je het risico dat een ander de .com-naam registreert en zelf een site begint onder deze naam. Dit kan voor verwarring zorgen onder bezoekers van je site. De registratie van de .com-variant kost niet veel en je kunt vervolgens deze domeinnaam gewoon door laten wijzen naar de site op het .nl-domein.

Richt je site zich op een internationaal publiek dan is de beste keuze meestal een .com-domeinnaam. Natuurlijk, er zijn ook nog extensies als .net of .org, maar het is een feit dat de .com-domeinnaam veruit de meeste bekendheid en populariteit geniet. Probeer dus altijd eerst een goed .com-domein te vinden voordat je naar andere extensies gaat kijken.

Een korte naam

Een korte domeinnaam biedt een aantal voordelen ten opzichte van een langere domeinnaam:

  • makkelijker te onthouden
  • ziet er vaak professioneler uit
  • kleinere kans op spel- en typefouten door bezoekers

Probeer de domeinaam niet langer dan drie woorden te maken. Je zult moeten afwegen of je voor de makkelijker te onthouden, kortere domeinnaam kiest (bijvoorbeeld: ‘mobieletelefoons.nl’) of voor een domeinnaam met meer trefwoorden erin (dus bijvoorbeeld: ‘goedkope-mobiele-telefoons.nl’). De trefwoorden komen later in dit artikel nog aan bod.

Makkelijk te spellen

Een korte domeinnaam die bestaat uit één woord is ideaal. Probeer te voorkomen dat je een domeinnaam kiest die niet goed uit te spreken is.

Cijfers in domeinnamen zorgen bijvoorbeeld erg vaak voor verwarring. Mensen vergeten het cijfer of onthouden het verkeerd. Een domeinnaam als ‘2fast4u.nl’ zal bijvoorbeeld een bron zijn van veel verwarring. Hou het simpel is hier het devies.

Ook het gebruik van dashes (-) werkt verwarrend. Wel is het zo dat zo’n domeinnaam (bijvoorbeeld: ‘goedkope-mobiele-telefoons.nl) in sommige zoekmachines een klein voordeel krijgt bij de ranking voor een zoekterm die woorden bevat die in de domeinnaam zitten. Dus: zoekt iemand naar ‘goedkope mobiele telefoons’ dan heeft het domein ‘goedkope-mobiele-telefoons.nl’ een voordeel ten opzichte van een domein als ‘goedkopemobieletelefoons.nl’ bij de ranking voor die zoekterm. Je zult dus hier een afweging moeten maken wat in jouw geval het belangrijkst is: het (kleine) voordeel in de ranking voor een bepaalde zoekterm of de duidelijkheid voor bezoekers.

Een beschrijvende naam

Een beschrijvende naam is altijd beter dan een naam die niets over de inhoud van je site zegt. Verkoop je bijvoorbeeld hondenartikelen op je site? Kijk dan eerst naar domeinnamen als ‘hondenartikelen.nl’ of ‘hondenspullen.nl’. Vaak zullen zulke namen al geregistreerd zijn. Blijf dan variëren: bedenk andere namen waar de belangrijke elementen ‘honden’ en ‘artikelen’ of ‘spullen’ in terugkomen. Waarschijnlijk zul je dan een beschrijvende domeinnaam kunnen vinden die nog niet geregistreerd is.

Trefwoorden in de naam

Hierboven heb ik al kort behandeld dat een domeinaam met dashes erin (-) een klein voordeel heeft bij de ranking voor bepaalde zoektermen ten opzichte van andere domeinnamen. Dit komt doordat een zoekmachine de woorden in de domeinnaam die door een dash zijn gescheiden, ziet als verschillende woorden. Dus: een zoekmachine ziet bij ‘mobieletelefoons.nl’ mobieletelefoons als één woord, maar bij ‘mobiele-telefoons.nl’ ziet de zoekmachine ‘mobiele’ als één woord en ‘telefoons’ als een ander woord. Bij de zoekterm ‘mobiele telefoons’ heeft de domeinnaam met dash een voordeel ten opzichte van de naam zonder dash. Je zult dus zelf moeten afwegen of de wat onduidelijker naam minder belangrijk is dan het voordeel bij de ranking.

In ieder geval is het een goede gewoonte om een zoekterm die het onderwerp van je site weergeeft, in de domeinnaam te gebruiken. Het geeft zowel een beschrijvende naam als een voordeel in veel zoekmachines voor verwante zoektermen.

De domeinnaam vinden en registreren

Nu je weet waar je op moet letten, is het eerst zaak om te kijken of de namen die je in gedachten hebt nog beschikbaar zijn. Kijk daarvoor op de site van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Als je een domeinnaam hebt gevonden die nog niet geregistreerd is, dan is het tijd om het domein te registreren. Dat moet je doen bij een deelnemer van de SIDN. Je kunt het beste naar een site gaan als Webhosters of Webselect en daar zoeken naar een webhost die betaalbaar is en waar anderen goede ervaringen mee hebben.

Een goede domeinnaam kiezen