Goedkope webhosting: hoe vind je het juiste hostingpakket?
Voor veel mensen die op zoek zijn naar webhosting is de prijs van het hostingpakket het belangrijkste criterium. Deze klanten zoeken dus in de eerste plaats goedkope webhosting. De goedkoopste webhosting is echter niet altijd de beste keuze voor een klant. De webhost biedt weliswaar een lage prijs, maar dit heeft meestal consequenties voor de diensten die de host kan aanbieden.
In dit artikel bespreken we een aantal tips voor het kiezen van goedkope webhosting, of budget webhosting.
Over de prijs
De lage prijs is natuurlijk het grootste voordeel van de budget webhosters. De prijs is voor de meeste klanten een hele belangrijke factor bij het kiezen van een webhostingpakket. Webhosters concurreren dan ook fel met elkaar om een zo scherp mogelijke prijs te kunnen bieden. Mede als gevolg van deze concurrentie krijg je tegenwoordig meer voor je geld dan een aantal jaren geleden. Veel webhosters hebben in de loop der tijd hun pakketten flink verruimd, waardoor klanten meer webruimte en dataverkeer krijgen voor dezelfde prijs.
Sommige hosts lijken op het eerste gezicht echter goedkoper dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zijn een aantal zaken waar je op moet letten als het over de pakketprijs gaat:
- Set-up kosten: dit zijn eenmalige kosten die de webhost in rekening brengt voor het aanmaken van je account. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de pakketprijs waarmee geadverteerd wordt. De prijs van een hostingpakket kan daardoor lager lijken dan het in werkelijkheid is. De set-up kosten betaal je eenmalig, dus na het eerste jaar zal je deze kosten niet meer hebben en zullen de totale kosten van het pakket lager zijn. Lang niet alle webhosts brengen overigens set-up kosten in rekening.
- Kosten domeinnaam: is een domeinnaam inbegrepen in de pakketprijs? Veel budget webhosters adverteren met pakketprijzen waarin de kosten van een domeinnaam nog niet meegerekend zijn. Tel deze jaarlijkse kosten in dat geval dus bij de pakketprijs op.
- Kosten extra dataverkeer: een goede host vertelt je hoeveel dataverkeer je per maand mag verbruiken. Dit wordt de datalimiet genoemd. Controleer goed wat er gebeurt als je deze limiet overschreidt. Wordt je site in dat geval geblokkeerd of moet je verplicht upgraden naar een groter (en duurder) pakket? Of worden de kosten van het extra dataverkeer achteraf in rekening gebracht? In het laatste geval wil je weten hoe hoog deze extra kosten per gigabyte dataverkeer zijn.
Meerdere sites op één account
Een ander belangrijke punt bij het kiezen van goedkope webhosting is om het checken of het mogelijk is om meerdere websites op één account te hosten. Sommige hostingpakketten hebben misschien wel een hele hoop webruimte en een flinke datalimiet, maar in de voorwaarden van de host staat dat je slechts één site op je account mag hosten. Er zijn tegenwoordig diverse webhosts waar je meerdere domeinnamen (als afzonderlijke websites) op één webhostingaccount mag hosten.
Als je van plan bent om op korte termijn meer websites te bouwen en te laten hosten dan is het verstandig om een webhost te zoeken die je toestaat om deze sites op één account te hosten. Als je voor iedere extra site een nieuwe hostingaccount moet afnemen dan ben je waarschijnlijk een stuk duurder uit. Staar je dus niet blind op zo’n pakketprijs! Als je bij een webhost met een wat duurder pakket vijf afzondelijke websites op je account mag hosten dan vertegenwoordigt dit een waarde die je moet meewegen bij het vergelijken van de hostingpakketten.
Support
Voor webhosters vormt het personeel dat men in dienst heeft een grote kostenpost. Deze kosten moeten natuurlijk doorberekend worden aan de klant. De aanbieders van echt goedkope webhosting hebben vaak veel processen geautomatiseerd, waardoor minder personeel nodig is. De support aan klanten zal vaak gaan via e-mail of een ticket-systeem. Veel budget webhosters bieden geen telefonische support, omdat dit extra kosten met zich meebrengt.
Vraag je van tevoren af hoe de support bij je beoogde webhost geregeld is en of dit voldoende is voor jouw wensen. Heb je nog nooit een eigen site gehost en wil je je host kunnen bellen met een vraag? Dan is het verstandig om een host te kiezen die ook telefonische support biedt. De kosten van het pakket zullen wellicht wat hoger liggen, maar als de host je hierdoor beter en sneller kan helpen dan is dit ook een wat hogere prijs waard.
Als je al veel ervaring hebt met het bouwen van websites, het installeren van scripts en het beheren van databases dan heb je wellicht veel minder behoefte aan uitgebreide support. In dat geval kan een lagere pakketprijs van een host die beperkte supportmogelijkheden aanbiedt meer waarde voor je hebben.
Ervaringen van klanten
Om een goed idee te krijgen van de kwaliteit die een goedkope host kan bieden kun je kijken naar de ervaringen van andere klanten met deze host. Als de hoster trage verbindingen biedt en de server vaak last van storingen heeft dan zullen de klanten niet tevreden zijn en zullen ze dit laten weten. Twee websites waar klanten terecht kunnen met hun ervaringen met webhosters zijn:
Conclusie
Om een eerlijke vergelijking te maken tussen de aanbieders van goedkope webhosting is het van belang om de bovenstaande zaken mee te nemen in je beoordeling. Alleen zo kun je de waarde bepalen die een hostingpakket je biedt. Je moet in de eerste plaats een pakket vinden dat aan je wensen voldoet. Daarna ga je pas kijken naar de prijzen. Hierbij is het van belang om te letten op verborgen kosten, de precieze inhoud van het webhostingpakket en de support die er geboden wordt.