Checken of een domeinnaam nog vrij is

Je hebt een domeinnaam bedacht die je zou willen registreren. Hoe kun je nu checken of deze domeinnaam nog vrij is? Op deze pagina beantwoorden we deze vraag.

Officiële organisaties

Om te controleren of een domeinnaam nog vrij is, kun je allereerst terecht bij de website van de organisatie die belast is met de uitgifte van de domeinnamen. Het hangt af van de extensie van de domeinnaam welke organisatie hiervoor verantwoordelijk is. Voor .nl-domeinnamen is dat bijvoorbeeld de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hier kan men kostenloos checken of een .nl-domeinnaam nog vrij is. Voor de zoekopdrachten in zulke databases wordt gebruik gemaakt van het Whois protocol.

Door gebruik te maken van de site van zo’n organisatie weet je zeker dat je met een officiële instantie te maken hebt. Je kunt er vanuit gaan dat er geen misbruik gemaakt wordt van de ingevulde gegevens.

Enkele van deze officiële websites waar je kunt checken of een domeinnaam vrij is:

Whois diensten op andere websites

Naast deze officiële bronnen zijn er talloze andere websites waar je kunt controleren of een domeinnaam nog vrij is. Vaak gaat het dan om de website van een webhost of een bedrijf dat zich specialiseert in de registratie van domeinnamen voor klanten. Het verschil met de officiële beheerder van een domeinextensie is dat een bedrijf er een direct belang bij heeft dat je de domeinnaam bij hen registreert. Zij ontvangen immers geld voor het leveren van deze dienst aan de klant.

Vanwege dit belang kan een bedrijf misbruik maken van het checken van domeinnamen door bezoekers van haar site. Het is in het verleden wel gebeurd dat een bedrijf bepaalde domeinnamen die gecheckt werden op haar eigen naam registreerde, waardoor de klant de domeinnaam niet meer ergens anders kon registreren. Verreweg de meeste bedrijven zullen echter geen misbruik maken van Whois aanvragen op hun site, omdat dit vaak uiteindelijk toch bekend wordt en dit erg slecht zal zijn voor de reputatie van het bedrijf.

Domeinnaam checken op deze site

Ook op deze site bieden we bezoekers de mogelijkheid om te checken of een domeinnaam vrij is. Deze tool werkt voor een hoop verschillende extensies. De ingevulde gegevens worden niet door ons gebruikt en worden niet opgeslagen. Wij zijn niet werkzaam in de webhostingindustrie en zijn niet betrokken bij individuele webhostingbedrijven. Je kunt dus ook hier veilig de beschikbaarheid van domeinnamen controleren.

Checken of een domeinnaam nog vrij is