Mythe: Domeinnamen raken op
Er is een goede kans dat je wel eens het verhaal hebt gelezen dat domeinnamen opraken en dat je er daarom zo snel mogelijk één moet registreren. Dit verhaal wordt vaak verteld, maar berust niet op feiten. In dit artikel zetten we de feiten eens op een rij.
Objectiviteit of eigenbelang?
Allereerst is het verstandig om eens goed te kijken naar degene die zegt dat domeinnamen opraken. Wie is deze partij? Is het een objectief verhaal, of heeft men zelf belang bij het registreren van domeinnamen?
Vaak blijken het domeinnaamregistranten en webhosts te zijn die via e-mailcampagnes en artikelen de mythe dat domeinnamen opraken versterken. Aangezien zulke bedrijven geld verdienen met de registratie van de domeinnamen is er natuurlijk geen sprake van een objectief oordeel.
De feiten
De echte goede namen zijn inderdaad toch al geregistreerd?
Ja, vaak is het zo dat na het bedenken van domeinnamen voor een nieuwe site blijkt dat de namen die je het beste vond al geregistreerd zijn. Wil je bijvoorbeeld een DVD-winkel beginnen dan zul je zien dat de domeinnaam dvdwinkel.nl al geregistreerd is. Toch is dit geen ramp. Je moet gewoon blijven brainstormen en blijven variëren op de domeinnamen die al geregistreerd bleken te zijn.
Een paar tips:
- Zoek naar synoniemen. Om het voorbeeld van de DVD-winkel te nemen: kijk naar de beschikbaarheid van domeinnamen die eindigen op: shop, boetiek, etcetera.
- Kijk of een domeinnaam met een streepje (-) erin nog wel beschikbaar is. Ook deze domeinnamen kunnen heel geschikt zijn, bijvoorbeeld:
dvd-winkel.nl, dvd-shop.nl, etcetera.
Veel domeinnamen worden niet verlengd en vervallen
Een domeinnaam kost geld. Weliswaar niet veel, maar toch moet er ieder jaar een bedrag betaald worden om de domeinnaam te mogen houden. De prijzen verschillen per webhost, maar meestal kost een .nl-domeinnaam zo rond de 15-20 Euro per jaar.
Omdat de domeinnamen geld kosten, zullen sommigen besluiten hun domeinnaam te laten vervallen. Zulke domeinnamen worden ook wel expired domains of geëxpireerde domeinnamen genoemd.
Vooral bedrijven die zeer grote aantallen domeinen geclaimd hebben doen dit vaak. In zo’n geval komen de vervallen domeinnamen weer beschikbaar. Ze kunnen dan dus weer geregistreerd worden! Of het altijd verstandig is om zo’n eerder geregistreerde domeinnaam zelf te gaan gebruiken is een ander verhaal, maar feit is in ieder geval dat er iedere maand talloze domeinnamen opnieuw vrijkomen. Het loont daarom altijd de moeite om te controleren of een bepaalde domeinnaam beschikbaar is, ook al vermoed je dat deze al geregistreerd is. Kijk ook bij de gegevens wanneer een domeinnaam vervalt. Misschien zal de eigenaar de domeinnaam opgeven na die
periode.
Het vinden van vervallen domeinnamen in Nederland is niet eenvoudig, omdat de SIDN deze gegevens op dit moment niet openbaar maakt. Voor .com, .net en .org-domeinnamen kun je wel gemakkelijk zoeken naar geëxpireerde domeinnamen, vooral via de site DeletedDomains.com.
Conclusie
Het is een mythe dat domeinnamen op zouden raken. Wel is het zo dat de "beste" domeinnamen al geregistreerd blijken te zijn. Echter, door te blijven variëren is er praktisch altijd een geschikte domeinnaam te vinden. Daar komt nog bij dat veel geregistreerde domeinnamen opnieuw beschikbaar komen doordat de eigenaar op een gegeven moment besluit het domein op te geven.
Dus, laat je niet opjagen door verhalen over domeinnaamschaarste. Ook voor jou is er zeker nog een goede, ongeregistreerde domeinnaam te vinden.