Wat is domeinnaam forwarding?

Met domeinnaam forwarding (of domeinnaam redirection, domeinnaam doorlinken) kun je een webpagina beschikbaar maken onder meerdere URL’s. Je kunt bijvoorbeeld de domeinnaam mijneigendomein.nl registreren en de bezoekers die deze domeinnaam intypen in hun browser automatisch doorsturen naar mijndomein.nl. Een grote site als Google maakt bijvoorbeeld volop gebruik van domain forwarding. Bezoek het domein Gogle.com maar eens, je zult zien dat je automatisch wordt doorgestuurd naar Google.com. Dit is een voorbeeld van domeinnaam forwarding.

Redenen om gebruik te maken van domein forwarding

Een korter, makkelijker webadres

Domeinnaam forwarding wordt door veel webhosts aangeboden en is voor veel klanten een goedkope oplossing om gebruik te maken van een eigen domein, zonder daarbij betaalde webruimte af te hoeven nemen. Voor kleine websites van verenigingen en persoonlijke websites is het vaak wenselijk om een makkelijk te onthouden webadres te hebben, zodat de leden van de vereniging of vrienden/familie het adres van de site makkelijk kunnen onthouden.

Meestal wordt voor dit soort websites echter gebruik gemaakt van gratis webruimte van de ISP of van een aanbieder van gratis webhosting. Je site krijgt dan een lastig te onthouden webadres, zoals: http://providernaam.nl/gebruikersnaam/index.html. Een eigen .nl-domeinnaam is veel makkelijker te onthouden. Je kunt bij een webhost de domeinnaam van je keuze registreren en de bezoekers vervolgens automatisch laten doorsturen naar het eigenlijke webadres van je site.

Domeinnamen die op elkaar lijken vastleggen

Het vastleggen van een domein dat lijkt op een andere domeinnaam kan een andere reden zijn om een domeinnaam door te linken. Bijvoorbeeld: je hebt de domeinnaam voorbeeld.nl vastgelegd. Het kan verstandig zijn om spel- en typefouten als voorbeedl.nl en voobreeld.nl vast te leggen en de bezoekers van deze domeinen vervolgens automatisch door te sturen naar het correcte webadres door gebruik te maken van forwarding.

Ook kan je domeinnamen met een andere extensie, zoals .be, .com, .net en .org, vastleggen en forwarden om te voorkomen dat concurrerende websites de domeinnamen vastleggen en dat er naamsverwarring ontstaat.

Het vastleggen van type- en spelfouten en extra extensies wordt met name gedaan door ondernemingen en organisaties met drukbezochte websites.

Soorten domeinnaam forwarding

Bij webhosts kun je doorgaans op twee manieren een domeinnaam forwarden:

  1. Met een standaard redirect
  2. Met een frame (maskeren)

Een standaard redirect

Hierbij worden de bezoekers van de domeinnaam doorgestuurd naar het werkelijke adres van de site, bijvoorbeeld http://providernaam.nl/gebruikersnaam/index.html. Het webadres van de werkelijke locatie komt bij een normale redirect in de adresbalk van de browser te staan. Een bezoeker kan dus na het intypen van de domeinnaam zien dat hij doorgestuurd wordt naar een ander webadres.

Voor veel websites zal dit geen probleem vormen. Bij bepaalde sites kan het echter onprofessioneel overkomen wanneer een domeinnaam geforward wordt naar een pagina bij een gratis host.

Een frame (domain masking/domein maskeren)

Bij veel webhosts kun je ook een domeinnaam maskeren (dit wordt ook wel domain masking of URL masking genoemd) bij het forwarden. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een frame en zal het geforwarde domein gewoon zichtbaar blijven in de adresbalk van de browser. Bezoekers hebben dus niet direct in de gaten dat de echte locatie van de websites een andere is en dat ze doorgestuurd worden. Vaak kan je ook nog een titel (<title>) en meta tags voor de site opgeven en kun je een <noframes> tag maken om content weer te geven voor browsers die frames niet ondersteunen.

Een nadeel van deze methode van forwarden is dat zoekmachines niet zo blij zijn met dergelijke domeinen. Een zoekmachine als Google wil eigenlijk alleen het echte adres van je pagina’s indexeren. Het is niet de bedoeling dat één site met allerlei verschillende domeinnamen in de zoekresultaten komt te staan, omdat al deze adressen dezelfde inhoud tonen. Daarom kan een zoekmachine weigeren om het geforwarde domein te indexeren en alleen de werkelijke webadressen van de pagina’s opnemen.

Wat is domeinnaam forwarding?