Network Solutions misbruikt Whois-functie voor 'kapen' van domeinen
8 januari 2008
Volgens een thread op DomainState.com registreert domeinregistrar Network Solutions domeinnamen waarnaar gezocht wordt door bezoekers. Het domein wordt zo vastgelegd op naam van Network Solutions en het kan dan niet meer via een andere (goedkopere) registrar geregistreerd worden. Iemand die de domeinnaam direct wil hebben, heeft geen andere keuze dan het domein over te nemen van Network Solutions.
Network Solutions maakt bij de registraties gebruik van de zogenaamde 'grace period' die geldt voor alle top-level domeinnamen. Dit houdt in dat je een domeinnaam binnen 5 dagen mag annuleren en dat je de kosten vergoed krijgt. De regeling is bedoeld om eventuele foute registraties kostenloos te kunnen herstellen. De grace period wordt echter door veel partijen misbruikt om te kijken of een domeinnaam veel bezoekers ontvangt en daardoor commercieel gezien interessant is. Is dat het geval, dan wordt de domeinnaam aangehouden, is dat niet het geval dan wordt het geannuleerd. Deze praktijk staat ook wel bekend onder de naam domain tasting.
De handelswijze van Network Solutions bij het registreren van domeinnamen wordt niet expliciet verboden in de regels van de ICANN. De ICANN bekijkt de regels wel. Onlangs is er een onderzoek gehouden naar 'domain name front running', waarin het met voorkennis registreren van domeinnamen in kaart wordt gebracht.
© WebhostingInfo 2002-2009 | Disclaimer en privacybeleid | Valid XHTML